Milyen összeomlás? Még egy évig kitart a részvényrali

2018.01.23

Öt évre nem látott szintre csökkentették a portfóliómenedzserek a készpénz arányát a befektetéseken belül és két éve nem volt olyan sok vagyon részvényekben, mint most. A Bank of America Merrill Lynch felmérése szerint a vagyonkezelők szerint a részvénypiaci csúcstól még legalább egy évnyire vannak a piacok - számol be a felmérés fontosabb megállapításairól a CNBC.

A Bank of America Merrill Lynch felmérése szerint a profi vagyonkezelők mind jelentősen növelték részvénypiaci kitettségüket, miközben a készpénz aránya a portfóliókon belül öt éve nem látott szintre csökkent. A januári felmérés alapján a részvénypiaci optimizmus továbbra sem csökkent, ezt bizonyítja többek között az is, hogy a hedge fund menedzserek saját részvénykitettsége bevallásuk szerint most van a legmagasabb szinten 2006 óta, miközben a piaci összeomlás ellen védelmet nyújtó stratégiák 2013 óta nem látott szintre estek.


A felmérésre válaszoló szakértők úgy vélik, még nem beszélhetünk részvénypiaci csúcsról, szerintük ez leghamarabb valamikor 2019-ben jöhet el. Az optimizmust főként a globális növekedésbe vetett bizalom fűti, a válaszok 47%-a szerint a globális gazdasági teljesítmény a következő 12 hónapban nőni fog, ez 16 százalékpontos javulást jelent a decemberi válaszokhoz képest.


A portfóliómenedzserek a kötvénypiacban, illetve a volatilitás megjátszásában már nagyobb kockázatokat látnak, a piacra nézve egy esetleges kötvénypiaci összeomlást és az inflációt tartják a legveszélyesebbnek 2018-ban, mellyel a Fed vagy az EKB esetleges elhibázott döntései hátrébb szorultak.


A szektorokat tekintve a szakemberek a telekommunikációs szektorból egyre inkább a technológiai, az ipari szektorok, valamint a feltörekvő piacok felé fordulnak.

Forrás: portfolio.hu 2018. január 17.