Elbújhat a szuperállampapír – 10% feletti hozamok a nyugdíjpénztáraknál

2019.10.12

A 4,95%-os átlaghozam 5 évre, amit a szuperállampapír kínál, fel sem ér ahhoz, amit egyes nyugdíjpénztárak már az év első kilenc hónapjában összehoztak: aki kockázatvállalóbb portfólióban ül, az bőven 10% feletti hozamnál jár már idén, sőt, vannak olyan pénztárak, ahol 15% körüli hozamok repkednek.

Nyoma sincs a tavalyi alacsony és sok esetben negatív hozamoknak idén az önkéntes pénztárak portfólióiban, az MNB-nél elérhető árfolyamadatok alapján a vizsgált pénztárak egyikénél sem voltak az év első kilenc hónapjában negatív hozamok. Olyannyira nem, hogy a legjobban teljesítő portfóliók bőven 10% felett hoztak a tagoknak, ha marad ez a jó széria, akkor a pénztárak idén simán kenterbe verik a szuperállampapírt.

Az önkéntes pénztárak esetén a fontosabb adatok:

 • A legjobban teljesítő portfólió szeptember végégig az OTP dinamikus portfóliója volt több mint 17%-kal. A részvénytúlsúlyos alap tavaly közel 7%-os mínuszban zárta az évet.
 • A második helyen az Allianz Hungária kockázatvállaló portfóliója végzett 14,6%-os hozammal, a harmadik helyet pedig ugyancsak az OTP szerezte meg, a növekedési portfólió 12,3%-ot hozott.
 • Súlyozatlan átlagban a vizsgált pénztárak portfóliói az első három negyedévben közel 7%-ot hoztak.
 • Egy olyan portfólió sem volt, amelynek mínuszos hozama lett volna a vizsgált időtávon, igaz, az óvatosabb és kevésbé kockázatvállaló portfóliók kisebb, 2-4% közötti teljesítményt értek el.
 • Azok a konstrukciók, amelyeknél a részvények és kötvények súlya nagyjából hasonló, 4-9%-os hozamot is el tudtak érni.

Érdekes módon ahhoz képest, hogy a magán-nyugdíjpénztári portfóliók több kockázatos elemet (pl. részvényt) tartanak, mint az önkéntes társaik, idén eddig nem ezek hozták a legmagasabb hozamokat. Igaz, a 10% feletti hozamok azért itt sem ritkák:

 • Nem sok különbség van a legjobban teljesítő három portfólió hozama között. A Szövetség növekedési portfóliója bizonyult a legjobbnak az első kilenc hónapban 10,4%-os hozammal, ezt az MKB szintén növekedési portfóliója követi 10,1%-kal, majd a Budapest növekedési portfóliója valamivel több mint 10%-kal.
 • A kiegyensúlyozott portfóliók a megmaradt négy pénztárnál rendre 6-9% közötti hozamokat mutathatnak fel.

Nemrég írtunk arról, hogy jó teljesítmény ide vagy oda, az önkéntes pénztárak taglétszáma továbbra is stagnál. A tagok száma a második negyedévben 1,12 millió főt tett ki, egy év alatt ez több mint 1,5%-os visszaesést jelent a létszámban, havi alapon pedig 0,6%-os csökkenést.

Az MNB új adatsorából az is kiderült, mennyire drámai a helyzet a nyugdíjra való megtakarítások tekintetében a fiatalok körében. Tavaly december végén a fiatalabb, 16-29 év közötti korosztály képviseltette magát a legkevesebb taggal az önkéntes pénztárakban 59 ezer fővel, őket a 60 év felettiek követik 155 ezer taggal. A 30-44 év közöttiek száma 432 ezer fő volt, a legtöbben viszont a 45-59 év közöttiek voltak, összesen 489 ezren.

Mindezek mellett jól látható, hogy a 30 év alattiak megtakarítása volt a legkevesebb tavaly 11 milliárd forinttal, ez gyakorlatilag eltörpül a 45-59 éves korcsoport 666 milliárdos megtakarítása mellett.

Beszédes adat, és egybe is cseng a fentiekkel, hogy a korcsoportonkénti vagyont elosztva a taglétszámmal megkapjuk, hogy átlagosan

 • egy 30 év alattinak alig több mint 190 ezer forint,
 • egy 30-44 év közöttinek kicsivel több mint 800 ezer forint,
 • egy 45-59 év közöttinek 1,7 millió forint, míg
 • egy 60 év felettinek 2,3 millió forint megtakarítása van önkéntes kasszában.

Forrás: portfolio.hu 2019.10.12.