Hogyan jelenik meg a kockázat a teljesítményben?

2021.10.21

Megtakarításoknál/befektetéseknél az egyik legfontosabb kérdés az ügyfél felé, hogy mennyire kockázattűrő, vagyis, hogy kockázat kerülő e, vagy néha azért hajlandó kisebb kockázatot vállalni, illetve, hogy a nagyobb nyereség érdekében hajlandó e nagyobb kockázatot vállalni.

Az emberek 80%-a kapásból azt mondja, hogy kockázat kerülő, így inkább a biztonságos alapokra szavazna, és 20% mondja azt, hogy hajlandó vagy kifejezetten szeretne kockázatot vállalni. Mint az élet minden területén a Pareto-elv itt is működik, vagyis akik hajlandóak kockázatot vállalni, azok viszik a nyereség 80%-át, míg akik nem, nekik be kell érniük a nyereség 20%-val.

Én mindig azt mondom, hogy a befektetéseknél a kockázat relatív, különösen hosszú távon. Az Aegonnál a TEMPO alapok eleve biztonságos alapok, max közepesen kockázatosak. Mint a mellékelt grafikon is mutatja, egy nagyon biztonságos TEMPO 2 alap egy emelkedő periódusban hoz kb éves 5%-ot, és válság esetén esik 10%-ot, addig egy közepesen kockázatos TEMPO 10 alap az emelkedő periódusban hoz kb 18%-ot, válság esetén esik 28%-ot. De mint tudjuk, és eddig is mindig így működött a világ, a válság után újra egy gyors fellendülés jön. Vagyis a biztonságos alap visszaáll utána az 5-6%-os hozamra, míg a kicsit kockázatosabb 29-30%-ra. Vagyis igaz, hogy a biztonságosabb alap kisebbet esik, viszont emelkedő szakaszban a kicsit merészebb alappal is 5-6 szor magasabb hozamot tudunk elérni.

Ezért mondhatjuk, hogy a biztonságosabb alap tulajdonképp a kockázatosabb, mert elveszem magamtól a nagyobb hozam esélyét. És mint tudjuk, ha beestek a piacok, akkor nem veszem ki a pénzem, mivel akkor realizálom a veszteséget, ilyenkor inkább tovább bent kell tartani, amíg vissza nem áll minden, sőt ilyenkor érdemes még több pénzt befektetni, mivel sokkal kedvezőbben lehet vásárolni, és rövid idő alatt is a visszapattanásnál nagy hozamokat lehet elérni.