Itt van az MNB kamatdöntése

2018.02.27

A várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta alapkamatát a jegybank, így holnaptól is 0,9%-on áll a (már nem igazán) irányadó ráta. Nem módosította a monetáris tanács a kamatfolyó két szélét sem: az egynapos betéti kamatláb -0,15%-on, az egynapos hitelkamatláb 0,9%-on maradt. A lépés megfelel az előzetes várakozásoknak.

Az elmúlt egy hónapban a jegybankot nem érték olyan meglepetések, amelyek a monetáris politika változtatására kényszerítették volna. Az infláció és a konjunktúra-adatok is a várakozásoknak megfelelően alakultak, a forint árfolyama is stabil volt. Mivel az MNB hosszú távra elkötelezte magát a tartósan alacsony kamatszint mellett, elég jelentős változásokra lenne szükség ahhoz a gazdaságban, hogy erről az útról letérjen.

A fenti okok miatt valószínűleg a monetáris tanács egyéb nem konvencionális intézkedésekről sem döntött ma - erről 15 órakor tudhatunk meg többet, amikor megjelenik a közlemény.

Új nem konvencionális eszközöket novemberben jelentett be a jegybank, és bár januárban a kamatswap körül kialakult egy kisebb piaci hullámzás, az eszközt azóta már átszabták, így a hozamok is megnyugodtak. A jegybank ráadásul le is tett arról, hogy abszolút hozamszintekre lőjön, így a kissé az emelkedő nemzetközi hozamkörnyezetben elégedett lehet a forintot gyengén tartó hazai kamatszinttel. Éppen ezért valószínű, hogy a közlemény sem tartalmaz majd izgalmakat, a monetáris politika jövőjét illetően a szokásos üzenetek érkeznek majd.


Forrás: Portfolio.hu 2018.02.27