Már nem is éri meg annyira befektetésre lakást vásárolni

2021.11.15

A lakások ára jobban nő, mint a bérleti díjaké.

A tavalyi átlagos hozamszinttől elmarad az idei a lakóingatlan-vásárlásoknál - írja a Takarék Index alapján a Portfolio. A használt lakások esetében csökkent a sajáttőkével arányos nyereség, míg a fővárosi új lakások esetében stagnált. A legnagyobb hozamot vidéki használt ingatlan vásárlásával lehet elérni, a budapesti belvárosi lakásokkal a legkisebbet, 4 és 9,5 százalék között mozognak az átlagos értékek - számol be a gazdasági portál.

Ennek hátterében az állhat, hogy visszaesett a turizmus, és általában kevesebben kerestek kiadó lakást, emiatt csökkentek a bérleti díjak. Közben viszont - bár lassabb ütemben - a lakások tovább drágultak.

Ha húszéves időtávon hasonlítjuk össze a lakásárak változását, akkor azt lehet látni, hogy 2021 első negyedévéig (2001 első negyedévétől kezdve) a lakásárak átlagosan 257 százalékkal emelkedtek, ami 7 százalékos évesített hozamot jelentett csak az árnövekedésből. 2011 és 2021 között az ingatlanárak 133 százalékkal nőttek, így tízéves távlatban az évesített hozam 9 százalékos volt. Az elmúlt egy évet azonban csak 3,4 százalékos emelkedés jellemezte.

A KSH lakbérindexe szerint országosan az előző év azonos időszakához képest 2021 júliusában 1,4 százalékkal nőttek a bérleti díjak, de Budapesten csak 0,2 százalékos volt az emelkedés. Így összességében, bár az idei nyár gyorsabb ütemű drágulást hozott, továbbra is messze elmarad az árszint a járvány előttitől, ami rontja az ingatlanok hozamtermelő képességét - írja a Portfolio.

A Takarék Index elemzése alapján 3 százalékos várható lakásár-növekedés mellett 4,9-6,7 százalékos hozamokra lehet számítani Budapesten a használt lakások piacán. Vidéken az eddigiekhez hasonlóan, ennél kicsit magasabb, 6,1 és 9,4 százalékos szintek is elérhetőek. Az új lakásoknál a hozamok Budapesten 4 és 6 százalék között alakultak a számítás szerint.