Nem lesz olyan durva ez a korrekció, mint a tavaly decemberi

2019.10.10

Már a tőzsdei korrekció felén túlvagyunk és kevésbé lesz fájdalmas, mint a tavaly decemberi - véli a JP Morgan elemzője egy sor indikátor alapján.

A korrekciók akkor a legdurvábbak, amikor a piacok drágák, a befektetők pozícionáltsága túl nagy a részvények felé, illetve amikor a piac olyan, hogy a nagy megbízások könnyedén meg tudják mozgatni. Ilyenkor sebezhetők a tőzsdék. Most azonban ezek a tényezők inkább mérsékeltek, mint erősek - véli a JP Morgan stratégája.

Ezek az indikátorok azzal együtt, hogy most a befektetők pozícionáltsága inkább semleges vagy defenzív, azt sugallja, hogy a korrekció már félig lezajlott és mérsékeltebb lesz, mint a tavalyi - írja a JP Morgan. Múlt héten komolyabb esések kezdődtek az amerikai tőzsdéken, pénteken azonban a munkaerőpiaci adatokra emelkedéssel reagáltak az irányadó indexek.

Ami a jövőt illeti, a recesszió elkerülhető, a visszatérő korrekciók azonban nem, ami nagyrészt Donald Trumpnak köszönhető, az impulzivitásának és annak, hogy fennáll a tévedés lehetősége az olyan nem tesztelt politikai eszközökkel, mint a vámok, az exporttilalmak, vagy a tőkekorlátozások.

A JP Morgan stratégája közben arra figyelmeztet, hogy amit sokan várnak, mint például az, hogy a kötvényekből a részvények felé kezd áramlani a tőke, vagy hogy a fejlett piacok felöl a fejlődők felé fordulnak a befektetők, valamint hogy a defenzívek helyett a ciklikus részvények kerülnek a fókuszba, nagy hatással lehetnek. Főleg annak fényében, hogy lazítás jöhet a Fedtől, visszavonhatják a vámokat, vagy Németország és Kína felöl jelentős fiskális stimulus érkezhet.

Forrás: www.portfolio.hu