Ujjonghatnak a magyar befektetők: csak úgy röpködnek a 10% feletti hozamok

2019.11.06

Ahhoz képest, hogy tavaly év végén még rengetegen a piacok összeomlásától és recessziótól rettegtek, eddig úgy néz ki, hogy 2019-ben nemhogy sikerült megúszni a katasztrófát, hanem kifejezetten jó éve lesz a profi magyar befektetőknek és ügyfeleiknek is. A magyar befektetési alapok 90%-a pluszban van az év eleje óta, 20% esetén ráadásul a hozam már a 10%-ot is meghaladja. Jól teljesítettek a több százmilliárd forintot kezelő magyar gigaalapok is, de a legnagyobbak "csak" 2% körül gyarapították ügyfeleik pénztárcáját. Egyébként, aki nagyot kockáztatott, nagyot is nyert: az orosz alapok 40% körüli hozamot értek el idén alig 10 hónap alatt.

Tavaly év végén még erősen nem úgy nézett ki, hogy az idei év túl sok jót hoz a befektetési alapkezelőknek, aztán mintha nem is lett volna a 10-15%-os tőkepiaci földcsuszamlás, csak zakatoltak tovább az eszközárfolyamok 2019-ben.

A 636 darab Magyarországon kezelt, október végig hozamadattal rendelkező alap-sorozat közül 572 rendelkezik legalább nullás hozammal, ami azt jelenti, hogy az alapkezelők közel 90%-a pluszban áll 2019 első 10 hónapjában. Jelentős számban akadnak olyan portfóliók is, amelyek több mint 10%-os hozamot tudtak eddig idén teljesíteni; 138 sorozat fért bele ebbe a kategóriába, ami a teljes piac több mint 20%-a.

Még a legnagyobb alapok között is akadt olyan alap, amely nemhogy 10% fölött, hanem közel 20%-ot teljesített: a 200 milliárd forintot kezelő Supra 19,1%-ot ért el október végéig. Az alap legfrissebb, szeptemberi tájékoztatójából kiderül: leginkább a kötvénypiacon tudtak nagyot nyerni, ezen belül is az olasz és román eurós állampapírokon, valamint a duration-kockázat fedezésére felvett short bund-futures pozíción.

A legnagyobb magyar alap, az 500 milliárd forintos Erste Ingatlan 1,84%-os hozamot ért el eddig idén, míg fő versenytársa, a 400 milliárd forintot kezelő OTP Ingatlan 1,94%-os hozamával felülteljesítette október végéig riválisát. A három nagy ingatlanalap közül egyébként a Diófa Alapkezelő Magyar Posta Takarék Ingatlanalapja teljesített a legjobban, 2,93%-os 10 havi hozamával. A legnagyobb alapok közül a leggyengébben az OTP Tőkegarantált alapja teljesített, amely -0,08%-os hozamot ért el eddig idén, melynek elsősorban a mögöttes eszközök alacsony hozamkörnyezetben való minimális hozamtermelő potenciálja az oka.Hosszabb távon egyébként az ingatlanalapok éves átlag 2-3%-os hozamot tudtak teljesíteni, a top 10 közül a Supra a legjobban teljesítő alap 5,47%-os éves átlag hozamával öt év alatt.

Ezeknél a számoknál persze jóval magasabb hozamot is el lehetett érni, ha kifejezetten egzotikus, magas kockázatú részvényalapokba fektettünk. Az orosz piac jól muzsikált idén, ami meglátszott az OTP és az Aegon 40% körüli teljesítményt elérő orosz részvényalapjain is, de 30% fölötti hozamot ért el az Accorde első román részvényalapja is, ezen kívül jól teljesítettek még az amerikai piacon befektető, Magyarországon kezelt alapok is. Ezek az alapok egyébként az elmúlt években is jól teljesítettek: öt éves átlag hozamuk 8-14% körül mozog.

Az extra kockázatvállalással persze mellé is lehetett fogni: több származtatott alap komoly mínuszba fordult idén, hárman közülük 10% fölötti negatív hozamot produkált.

Végül érdemes egy pillantást vetni a legvolatilisebb alapokra is, vagyis azokra a portfóliókra, amelyek idén a legnagyobb kilengéseket produkálták. A legnagyobb árfolyam-ingadozásokat mutató alapok a török piacon fektettek be (itt az OTP-nek és az Aegonnak van egy-egy alapja több deviza alatt), ezt pedig az OTP Föld Kincsei nyersanyagalapja követte. A török alapok egyébként az év elejéhez képest 11-15% körüli mínuszt és 24-25%-os pluszt is mutattak az év során.

Forrás: portfolio.hu 2019.11.05.