MEGTAKARÍTÁSBÓL SAJÁT OTTHON?

Mindannyiunk egyik legfőbb álma egy saját otthon, mely biztonságot és melegséget nyújt. Biztosan ön is elképzelte már, hogy milyen lenne álmai otthona. Egy tágas, saját udvarral és kerttel rendelkező ház a legtöbb családot tervező fiatal álma. Ám, az ehhez szükséges anyagi fedezet előteremtése nem egy egyszerű feladat. Ezért is fontos, hogy mielőbb elkezdjük az álom-otthonunk anyagi megalapozását, hiszen ezt sokkal célszerűbb saját megtakarításból megtenni, mint hitelből.

Nézzünk egy példát:

Gyermek 2 éves 

40 millió forint

Mit tehetek?

Az első megoldás, hogy megtakarítok. Ebben az esetben már a gyermek 2 éves korában gondolok a jövőjére, és hogy saját otthona lehessen. Ennek a célnak az érdekében minden hónapban félreteszek egy bizonyos összeget, hogy a kellő időben meglegyen az ingatlanra szánt 40 millió forint. Mivel időben elkezdtem megtakarítani, így a 40 millió forint valójában csupán 18 millióba kerül, mivel a maradék 22 milliót a megtakarítás hozamaival lehet elérni.

Mit jelent önnek a megtakarítás:

-nincs jelzálog (nem kell azon izgulni, hogy a bank elviheti az ingatlant!)

-hozam/kamat az enyém és nem a banké

-nincs előtörlesztési díj (eseti díjfizetés ingyenes)

-nyugalom

-biztosítási védelem

Mit tehetek mást?

A másik megoldás, hogy hitelt veszek fel. Ekkor ahelyett, hogy a gyermek 2 éves korában elkezdenék megtakarítani, 25 éves korában 40 millió forint hitelt kell felvenni ahhoz, hogy saját otthona legyen. Ez azt jelenti, hogy majd 45-50 éves korában övé lesz az ingatlan, és a 40 millió forint hitelre vissza kell fizetni 65 millió forintot. Plusz az önerőt is meg kell oldani. A minimális önerő az ingatlan értékének 20%-a, ám a bankok jellemzően inkább 50-60%-ig hiteleznek. Ami ennél példánál minimum 8 millió forintot jelent, és havonta 240.000.-270.000.-ft-os törlesztőt.

Mit jelent önnek a hiteltörlesztés:

- jelzálog (ha nem tud fizetni, akkor a bank viszi az ingatlant, elveszett az addig befizetett pénz, és még tartozik is a bank felé.

-kamat a banknak

-előtörlesztési díj

-sok költség

-gyomorideg

          Megtakarítás vagy Hitel?           Kalkulátor

Ingyenes tanácsadásra jelentkezem